Pàgines

Cita

... Hi ha dues coses essencials en la ciència: una és posseir la imaginació necessària per a atrevir-se, per a aventurar-se, per anar amb les idees més enllà del que un ja coneix, i l'altra consisteix a posar a prova tals noves idees de la forma més rigorosa.
Sir John Eccles
Premi Nobel de Medicina 1963

8/4/16

Tema 6. L'illa de les flors

  •     LA ILHA DAS FLORES (La Isla de las Flores)
https://sites.google.com/site/veraciencies/documentals-pel-licules/documentals-pel-licules-ciencies-per-al-mon-contemporani 8-4-2014

1. Abans de veure el curt, teniu dos minuts per escriure en un full una llista...
«Imagineu-vos que, des d'aquest moment i per un temps indefinit, potser que fins i tot per a tota la vida, us aneu a viure a una illa deserta. A aquesta illa deserta esteu sols, no hi ha cap civilització, només animals salvatges, una densa selva, algun llac o riu i, per suposat, està envoltada per aigua per totes bandes; per tant, no podeu eixir d'aquesta. Abans d'anar-vos-en us done l'oportunitat d'escriure ràpidament en un full totes aquelles coses que considereu importants per viure còmodament a l'illa, de forma que  no noteu cap diferència amb el vostre estil de vida actual. Podeu dur-vos el que vulgueu i en la quantitat que creieu adequada per a una estança que pot allargar-se tota la vostra vida. la llista pot ser tant extensa com us done temps i en ella podeu posar als amics i amigues, roba menjar, aparells tecnològics (mòbil per a comunicar-vos, ordinador portàtil, TV...), llibres, una casa, un supermercat o fins i tot un vaixell per poder tornar"
Després reflexionarem sobre les llistes: número, tipus i quantitat de coses.


2. Després de veure el curtmetratge, treu de la llista elaborada totes aquelles coses que s'adquireixen amb diners. Què us queda?
3. Reflexionem: Com us sentiríeu ara en la vostra illa deserta havent perdut de sobte totes aquestes coses que consideràveu necessàries per a viure? Quin paper juguen els diners en el vostre benestar? Quina importància té en la societat actual?
4. Creus que el nostre estil de vida genera desigualtat i pobresa en altres persones? Per què?
5. Els productors de les coses que consumim, es beneficien de la mateixa manera dels productes que nosaltres?
6. Creus que es podrien donar altres formes d'obtenció, intercanvi i repartiment dels recursos que no utilitzen diners?
7. Creus que el propietari dels porcs és una persona solidària? Per què?
8. Quines dues característiques diferencien als humans de la resta dels mamífers, segons el curtmetratge? 
9. Busca informació sobre per què surt un xiquet mort quan parlen del Cesi al curtmetratge.
10. El documental acaba parlant de la llibertat: «libertad es una palabra que el sueño humano alimenta, que no hay nadie que explique y nadie que no la entienda». ¿Creus que les persones que viuen a l'abocador són lliures? I tu et sents lliure? Quines condicions s'han de donar per viure en llibertat?
11. Elabora una frase amb les següents paraules relacionades amb el documental: solidaritat-justícia- llibertat- relacions d'intercanvi-desigualtat-pobresa.
12. Una tomaca és plantada, conreada, transportada i venuda al supermercat, però es fa malbé i acaba al fem. A "La Isla de las Flores" es seguida fins al seu vertader final, entre animals, fem, dones i xiquets. Quin sistema econòmic permet aquest recorregut? Per què l'ésser humà l'accepta?
13. Opinió personal justificada. T'ha agradat el curt? Creus que aquest tipus de documentals serveix per alguna cosa?